Tuesday, 26 July 2016

RESEPI NOXXA : Labu Masak Lemak Pucuk Manis





Less is more. Sedapnya Cik Intan lunch tadi. Pekena sayur lemak labu pucuk manis, ikan kembung goreng dan sambal belacan. Tak payah lauk lain dah. Nasi sepinggan tak cukup . So ni nak share resepi. Selamat mencuba.


Bahan – Bahan:

500 gram labu, atau 4 ruas labu
1 ikat pucuk manis
1 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
Gula dan garam secukup rasa

Bahan untuk ditumbuk halus:
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering

Cara- cara :

1) Masukkan labu, bahan yang ditumbuk dan santan cair didalam periuk
2) Tutup periuk Noxxa dan tekan HP 5 minit
3) Selepas 5 minit, releasekan wap & tekan stir fry. 
4) Masukkan 1/2 cawan pati santan, serai serta garam dan gula secukup rasa dan kacau.
4) Gaul seketika sehingga mendidih.
5) Siap


1 comment:

  1. Dari mana lak dtg serai ? Pucuk manis nya terus ilang?

    ReplyDelete